Детето ми отива на училище

1 1 1 1 1 Rating 4.97 (36 Votes)

 

 Детето ми отива на училище

 

4119 big

 

…Навърших седмата година. Безгрижното ми детство мина. А пък на есен, със звън чудесен, ще ни посрещне със звън звънчето.”

 

 Започва се. Училище, домашни, сълзи. Не е излишно да знаете:

 

 • Непременно обяснете на детето от кое място точно ще го вземете след училище. Трябва да бъдете на уговореното място малко преди детето.

 

 • Не закъснявайте да взимате детето в първите класове. За него чакането дори от няколко минути, изглежда с продължителност от часове, особено ако се чувства несигурно.

 

 • Задължително е поне един от родителите да вземе детето след училище в първия истински учебен ден, желателно въобще през първите една или две седмици.

 

 • В чантата на първокласника предвидете до учебниците и учебните пособия  място за закуска и допълнителен кат дрехи за преобличане. Обяснете на детето как следва да ползва училищната тоалетна. Погрижете се да има салфетки, сухи и влажни кърпички, както и вода за пиене.

 

 • Интересувайте се от учителя как е преминал деня, как се справя вашият малък ученик и дали се чувства добре в клас. Изслушайте и детската гледна точка. Помогнете там, където първокласникът среща затруднения и изпитва страхове.

 

 • Обикновено децата са прегладнели след училище. За предпочитане е до обяда да дадете на детето да хапне плод, отколкото друг хранителен продукт.
   
 • Детето се нуждае да му отделите време и обърнете внимание след училище. Често децата нямат търпение да споделят преживяното с родителя си, а други се нуждаят и от съвместно занимание у дома.
   
 • Слушайте какво разказва детето и не прекалявайте с въпросите. По принцип децата са склонни да говорят, когато са готови да споделят. Подходящо време за разказване на случилото се през деня е вечерното, преди лягане.
   
 • За душевния комфорт на малкия ученик помага четенето на книжка от родителя преди сън, дори когато то вече се справя умело с този процес.
   
 • Случва се децата да се изпуснат в първите месеци в училище. Обяснете на мъничето, че това еинциденти е нормално да се случи. Научете го как да сподели проблем от подобен характер на учителя и не пропукайте допълнителния чифт дрехи.
   
 • Ученето при децата е дълъг процес, всяко учи по различен начин. Не очаквайте прекалено много от първокласника. Помагайте му и го окуражавайте. Показвайте му интерес към овладяването на нови познания.
   
 • Налага се да бъдете изобретателни през първите учебни дни. Често децата са изморени и капризни. Създайте рутинен режим, в който се предвижда достатъчно време за почивка и свободна игра. Избягвайте да записвате детето на твърде много извънучилищни занимания и включване в дейности след учебния ден, като пазаруване.

 

 • Поканете съученик на детето на гости. Върнете визитата. В началото е достатъчно да създадете контакт поне с едно семейство. От първия ден трябва да знаете с кого общува детето ви. Нито една ситуация не е за подценяване.
   
 • Разговаряйте с останалите родители от класа на детето ви, споделяйте впечатления, идеи, чувства. Това е важно не само за вашата информираност, но и за самочувствието на детето. Независимо колко добре е подготвено детето ви за първи клас, създавайте, съхранявайте и толерирайте самочувствието му. Ако няма такова-създайте му го! Няма по-страшно от предварително загубена битка, само защото не сте обърнали внимание. В по-горните класове това може да изиграе много лоша шега на детето ви.
 • Самочувствието и увереността са част от успеха на ученика. В детската градина имахме повече време за това, да обръщаме внимание на проблемите на децата ви.

 

 • В случай, че детето ви е разстроено продължително и това ви притеснява, установите, че е тормозено от съученик, потърсете съдействие от учителя.
   
 • Тръгването на училище е стресиращо събитие за децата, поради което те се нуждаят от действителна подкрепа от страна на родителите си. Възможно е детето да отказва да ходи на училище, да плаче и сутрините да са тежки. Изслушайте детето и разберете от какво точно се страхува без да издавате тревогата си. Показвайте му увереността си, че ще се справи и може да разчита на подкрепата ви.
   
 • „Едно на ум“
  Имайте предвид че форсирането при децата нанася повече вреди, отколкото ползи. Започването на училище е голяма стъпка и начало на нов живот за детето, необходимо е време за адаптиране.

 

 • Децата се чувстват по-сигурни, когато учители и родители работят заедно в тяхна подкрепа. Работете заедно, в една посока. Решавайте проблемите заедно, и резултатите няма да закъснеят.

 

 • В случай на събитие в семейството, което може да разстрои детето, е желателно учителят да бъде информиран за това.

 

 • Споделяйте и общувайте с учителя на детето си. Вярно е, че общуването ще бъде различно от това в детската градина. Но все пак той е този, който е по-дълго време с детето ви. Точно поради това се доверете на опита и интуицията му.

 

 • Бих могла да говоря много по тази тема, но ми се иска преди да спра до тук да кажа и това: не подлагайте детето си на съревнование, колко и как се справя . Спрямо останалите деца. Децата са различни, но уникални и вие знаете това. Просто помагайте, без излишно дидактизиране, натякване и безумни наказания. Това може само да го отблъсне.

 

 • Въобще такта, добрият тон е най- добрата помощ за децата ви. От атмосферата в детската градина, малките масички и столчета…и изведнъж голямото училище. Само това е достатъчно, за да бъде детето ви в стрес. Заведете го преди това, за да свикне с промяната, да осъзнае къде е.

 

 • Помислете и за себе си родители. Новата ситуация, трябва да възпита и вас. Подгответе себе си и владейте емоциите си. Те се предават на децата ви. Дори да са положителни. Това е нов етап от живота на вас и детето ви. За всичко трябва подготовка и отношение.

 

Ако пък случайно ви е трудно? Имаме нужда от:

 

4 прегръдки дневно, за да оцелеем. Имаме нужда от 8 прегръдки, за да поддържаме добрата си форма.

Имаме нужда от 12 прегръдки всеки ден, за да растем. Да прегръщаш е здравословно. Прегръдките

помагат на имунната система, правят те по-здрав, лекуват депресията, намаляват стреса, помагат ти да

заспиш по-лесно, въодушевяват, подмладяват, нямат странични ефекти. С една дума, прегръдките са

вълшебно лекарство. Да прегръщаш е напълно естествено: екологично чисто, с естествена сладост, без

пестициди, без консерванти, без изкуствени съставки, 100 % здравословно. Прегръщането няма никакви

недостатъци. Няма подвижни части, които се износват, няма батерии, които се изтощават, няма нужда от

профилактични прегледи, има ниска консумация и висока производителност на енергия, няма

инфлационни процеси, от него не се напълнява, няма месечни вноски, не са необходими застраховки,

защитено е срещу кражба, не се облага с данъци, няма замърсяващи ефекти и - разбира се, има 100-

процентова възвращаемост. Това е!

 

 

Посетители

564414
Посетители в сайта 0
Гости в сайта 5

Търсене